Wat is glycerine en is het halal?

Gezond de winter door? Vitamine D extra hard nodig!
17/09/2015
Chatar runderworst zonder rundvlees
05/10/2015
Show all

Wat is glycerine en is het halal?

Vraag inbox: Wat is glycerine en is het halal?

Glycerine is een stof die in zowel dierlijke als plantaardige vetten voorkomt, dus ook in het menselijk lichaam. Door het verzepen van de vetten (om zeep te maken) komt als bijproduct glycerine vrij. Glycerine heeft als eigenschap dat het water onttrekt uit de omgeving. Als je een pot pure glycerine een aantal dagen geopend laat staan zou deze zoveel water aantrekken dat de inhoud uiteindelijk uit 20% water bestaat.
Juist daarom wordt dit ingrediënt veel toegepast in de cosmetica vanwege haar vermogen om water op te slaan voor het vochtig houden van de huid.

Wij hebben diverse sites bekeken en ontdekten dat er niet altijd hetzelfde wordt gezegd over glycerine:

 • Eur-lex.europa.eu (website van de EU waarop EU-regels op te zoeken zijn):
  E 422 GLYCEROL  Synoniemen : Glycerine
  Chemische naam : 1,2,3-propaantriol / Glycerol / Trihydroxypropaan
 • Food-info.net van de Universiteit van Wageningen:
  E422 Glycerol  Herkomst: Een natuurlijke suiker-alcohol, een van de onderdelen van alle vetten. Het komt ook in lage concentraties vrij voor in het bloed. Commercieel geproduceerd vanuit propeen (synthetisch) of door bacteriele fermentatie van suikers. Het wordt niet gewonnen uit vet.
  Dieetbeperkingen : Glycerol kan gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten. De naam suiker-alcohol is een chemische definitie, het bevat geen alcohol (ethanol). Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of mbv bacterien uit suiker.
 • Boek “Alle Europese E-nummers” (uit 2001): Altijd dierlijk, afkomstig uit slachtvet.
 • Boek “Wat zit er in uw eten? “(uit 2008): Kan dierlijk zijn.
 • Boek “Weet wat je eet “(uit 2010): Kan dierlijk zijn.
 • Website van Vegan Society: E422 glycerol (glycerin(e)) : Kan dierlijk zijn.
  clear, colourless liquid which may be derived from animal fats, synthesised from propylene or from fermentation of sugars
 • Site van halalcertificeerder Halalcorrect Certification :
  “Glycerine is een stof die gewonnen wordt uit plantaardige of dierlijke olie.
  Glycerine is halal als het van plantaardige oorsprong is en het productieproces en de gebruikte hulpstoffen ook halalwaardig zijn. Dierlijke glycerine kan alleen halal zijn wanneer het van een dier afkomstig is waarvan ook het vlees halal is voor consumptie. In Nederland is er echter geen glycerine van dierlijke oorsprong die aan deze voorwaarden voldoet. Halal Correct keurt daarom alleen glycerine van plantaardige oorsprong goed. “
 • Site van Halal Audit Company:
  422 Glycerol Suikeralcohol Mushbooh, genaamd glycerine in de VS, Halal indien het van plantaardige vet komt, Haram indien het afkomstig is uit varkensvet
 • Website Veggieglobal:
  422 Glycerol (Humectant, Solvent, Sweet Glycerin) – Sweetener
  There is contention surrounding the origins of Glycerol. Through various industrial reselling practices, a majority of glycerine originates as a by-product of soap manufacturing. Many soaps are manufactured using animal fats. This indicates that even though glycerine occurs naturally in plants, what ends up in food and soap products mostly originates from animals.
 • Website van het Voedingscentrum: E422 Glycerol
  Bestanddeel van dierlijke of plantaardige vetten. Kan ook synthetisch worden bereid.Het is dus in dit geval belangrijk om te weten of de glycerine van dierlijke oorsprong is of plantaardig.. Fabrikanten geven helaas niet altijd de oorsprong van glycerine weer op de site of verpakking.
  Een aantal producten die plantaardige glycerine bevatten zijn: ONDER CONSTRUCTIE

 glycerine

glycerine

1 Comment

 1. Nafeez schreef:

  Hoe zit het met glycerol in e-liquids oftewel damp sappen voor elektrische sigaretten? Mag het nu wel genuttigd of niet? En hoe zit het met andere stoffen die in de sappen voorkomen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.