Info in arabisch: Rode bieten gezond
31/10/2013
Turkije:International Halal Accreditation Forum 2013
31/10/2013
Show all

Rode bieten effectief tegen verhoogd cholesterol en hoge bloeddruk

Rode bieten tegen verhoogd cholesterol en hoge bloeddruk

Volgens Suzy Cohen, farmacologe in de VS, zijn rode bieten een gezond alternatief voor statines (cholesterolremmers) zoals bijvoorbeeld
atorvastatine (Lipitor),
simvastatine (Zocor)
rosuvastatine (Crestor)

Statines kennen ernstige bijwerkingen (hoewel over het algemeen door de fabrikanten ontkend of niet serieus genomen) zoals invalidiserende spier- en gewrichtsklachten, hartfalen, rhabdomyolyse (fatale spierafbraak), polyneuropathie (krachtsverlies), vermoeidheid, cognitieve (concentratie en geheugen) stoornissen en impotentie.

Rode bieten biedt veel gezondheidsvoordelen

Rode bieten bevatten krachtige componenten die
-de bloeddruk verlagen
-de cholesterol verlagen
-de galproductie bevorderen
-spijsverteringsproblemen aanpakken en obstipatie tegen gaan
-kanker tegengaan (anticarcinogeen).
Geen enkel synthetisch medicijn kan bogen op zoveel medicinale kwaliteiten.
Rode bieten zijn daarbij ook nog eens goedkoop.

Rode bieten goed tegen obstipatie
Rode bieten zijn een goede bron van vezels. Ze bevatten pectine, een oplosbare vezelsoort, die ervoor zorgt dat je stoelgang soepeltjes verloopt.

Rode bieten verlagen de hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol
Rode bieten verlagen de bloeddruk door verhoging van de de hoeveelheid stikstofoxide (NO) in de bloedvaten.
Ze gaan het samenklonteren van bloedplaatjes tegen, waardoor het risico op trombose wordt verlaagd. Rode bieten kunnen neerslag van anorganisch kalk in de bloedvaten oplossen en daarmee het dichtslibben van de vaten tegengaan. 

Rode bieten verlagen het verhoogd cholesterol
Rode bieten kunnen het totaal cholesterol met 30 procent en de trigyceriden zelfs met 40 procent verlagen, waarbij het HDL cholesterol tegelijkertijd wordt verhoogd.
Statines kunnen hier bij lange na niet aan tippen.

Rode bieten zijn rijk aan foliumzuur en betaïne, twee substanties die ontstekingsbevorderende stoffen als C-reactieve proteïne (CRP), homocysteïne en interleukine 6 neutraliseren.

Dit alles verlaagt de kans op hart- en herseninfarcten.
Een onderzoek naar hoge bloeddruk in 2008 toonde aan dat het drinken van 2 kopjes bietensap de bloeddruk met tien punten verlaagde gedurende de daaropvolgende 24 uur. Er waren geen noemenswaardige bijwerkingen. 
Medicijnen voor een hoge bloeddruk daarentegen veroorzaken vaak duizeligheid, zwakte, spierkrampen, pijnen, hartritmestoornissen, hartaanvallen en herseninfarcten.

Rode bieten tegen kanker
De mooie purperrode kleur van bieten wordt veroorzaakt door een stof genaamd betacyanine, welke bekend staat als een krachtig anti-kankermiddel, met name tegen kanker van de dikke darm (colon).
In een onderzoek kregen dieren met dikke darmkanker vezels van bieten toegediend, waarbij de onderzoekers een toename van de glutathione activiteit constateerden.
Glutathione is een aminozuurcomplex dat helpt carcinogene stoffen uit het lichaam te verwijderen. In een andere studie verhoogden rode bieten het aantal killer T cellen, die door microben, virussen of kanker aangetaste cellen kunnen vernietigen.
Bietensap kan de effecten van bewerkt vlees met de gevaarlijke nitrosamines, een oorzaak van maagkanker, verminderen of tenietdoen.

Bieten kunnen de urine en ontlasting wat lichtroze kleuren, dit is onschuldig.

Het loof van rode bieten bevat oxaalzuur, zodat het gebruik hiervan door mensen die lijden aan nier- of galstenen wordt afgeraden. Rode bieten zelf geven geen problemen alleen met mate nemen in verband met nitraten die bij teveel nitriet vorming kan geven.


Bronnen:
Depharmacist.com
voeding-web-log.nl
Jan Slemmer Advance natuurgeneeskundige praktijk

Wist je dat rode bieten ook sportprestatie verbetert? Lees verder op https://www.ikeethalal.nl/rode-bietensap-verbetert-sportprestatie/

rode bieten

6525 Comments

  1. Elfi schreef:

    Ik ben gestopt met statines 5 geprobeerd. Te veel last van bijwerkingen. Heb hartfalen. Is bietensap net zo werkzaam als bietjes?

  2. henk schreef:

    beter rauwe bieten, deze in de blender met eventueel fruit en wortelsap tegen de grondsmaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.