Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit haalt rundvlees uit de schappen
23/02/2013
Lamsvlees kan stresshormonen helpen bestrijden
05/03/2013
Show all

Wat is halalvoeding?

Wat is halal voeding?

Alvorens we beginnen over wat halalvoeding is, zullen we eerst ingaan op wat de term “halal”betekent.

Wat betekent precies de term “halal”?

Halal (arabisch: حَلاَلْ) betekent rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat toegestaan is.
Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch:  حَرَامْ)
wat betekent onrein, verboden.
Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.

‘Halal’ en ‘haram’ zijn twee theologisch- juridische bepalingen die van toepassing zijn op alle facetten van het leven.

In de islam dragen alle zaken die halal of haram zijn een theologisch-juridische onderbouwing met zich mee. Volgens de islamitische zienswijze is alles wat halal is goed voor mens, dier, milieu en maatschappij en het tegenovergestelde geldt uiteraard voor alles wat haram is. De kwalificatie ‘halal’ is dus niet beperkt tot voeding of vlees en heeft niet primair te maken met hygiëne, hoewel dit wel één van de voorwaarden is van halal-waardigheid.

Als men naar de fiqh(wetgeving) kijkt, ziet men dat halal en haram géén tegenovergestelde van elkaar zijn.

Wat is halal voeding?
Moslims eten voedsel dat halal is ofwel wat dus toegestaan is. Halal is in dit geval een voedingsleer met duidelijke voorschriften en richtlijnen waaraan moslims zich dienen te houden. Onder meer voor voedsel gelden speciale spijswetten waar we als moslim zich aan dienen te houden.

Deze spijswetten zijn gebaseerd op:
– De Quraan
– De Soenna (de traditie en levensloop van de Heilige profeet Mohammed vrede zij met hem)
– En de Islamitische rechtspraak van erkende islamitische geleerden.

In de quraan in Hoofdstuk De Koe, vers 172-173 wordt hierover gezegd:

O gij die gelooft, eet van de goede dingen, waarmede Wij u hebben voorzien en dank God, indien gij Hem alleen aanbidt. Hij heeft u slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van God is uitgeroepen, verboden. Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want God is Vergevensgezind, Genadevol.

Binnen de context van levensmiddelen en persoonlijke verzorging hebben de termen halal en haram betrekking op onder andere:

 • Vlees en vleesderivaten
 • Alle voedingsmiddelen waarin mogelijk haram-ingrediënten verwerkt zijn
 • Alle materialen en middelen die tijdens de productie, opslag en transport van voedingsmiddelen daarmee in contact komen
 • De ruimte waarin de producten worden verwerkt
 • De wijze van productie

Zo zijn dus de meeste voedingsmiddelen halal met uitzondering van een aantal die duidelijk zijn genoemd in de Islam zoals wijn en varkensvlees of bepaalde producten die ingrediënten bevatten die niet halal.
Vleesingrediënten van dieren die niet volgens de islamitische wijze halal zijn geslacht zijn bijvoorbeeld niet halal.
Dit zijn bijvoorbeeld dierlijke eiwitten of vetten die afkomstig zijn van niet halal geslacht rundvlees, kip of schapenvlees.

Wat is halal vlees?
In de Islam is alleen vlees van reine dieren toegestaan voor consumptie.
Deze dienen op islamitische wijze geslacht te worden (halal) waarvan 3 aspecten centraal staan.

 • Wat halal vlees betreft, geldt dat alleen specifieke dieren in specifieke toestand toegestaan zijn zoals bijvoorbeeld runderen, kalveren, schapen, geiten, pluimvee, ganzen en eenden.
 • De gezondheid van het dier dient gegarandeerd te zijn, daarom wordt er toegekeken op: welzijn, ruimte, voer, hygiëne en gezondheid
 • Het dier is immers een gunst dat door Allah geschapen is.
  Hierom dienen moslims uit eerbied en dankbaarheid het dier in naam van Allah te slachten.

Halal slachten
Het slachten moet op een speciale manier gebeuren.
Ten eerste moet de slager een moslim zijn en zich bekwaamd hebben in het slagersvak. De slachtplaats moet schoon zijn. Het slachtdier moet comfort hebben, dus het mag geen messen zien of andere geslachte dieren.
Het dier moet met de kop in de richting van Mekka gezet worden.
Tijdens het slachten spreekt de slager in het Arabisch de volgende betekenis van woorden uit:
in naam van Allah (God) , Allah  is Groot.
In een haal wordt de halsslagader en de luchtpijp en de zenuwbanen van het dier doorgesneden.
Het dier verliest het bewustzijn en is direct dood. Er moet zo min mogelijk dierenleed zijn.
Vervolgens moet het bloed uit het dier volledige eruit wat middels de hartpomp nog werkt ondanks dat het dier al hersendood is en geen zuurstofrijk bloed krijgt toegediend naar de hersenen door de slacht en alles via de hartslag er verder dan uit kan. Dit gaat via het autonomisch zenuwstelsel waar het dier niets meer voelt of pijn lijdt.
Pas nadat al het bloed eruit is, kan het vlees verder verwerkt worden. Bloed is namelijk onrein.

Voor wie is halal voeding van belang?

In ons land wonen momenteel 1,5 miljoen moslims (35 miljoen in Europa).
Mensen die thuis, op hun werk, onderweg, in het ziekenhuis, de sportkantine en tijdens het uitgaan vanuit hun overtuiging kiezen voor snacks, gerechten, maaltijden en baby­voeding die voldoen aan de Halal-voorschriften.
En deze groep groeit gestaag.
Dat wordt ook weerspiegeld in winkels, super­markten, horecabedrijven, instellingen en cateraars, want moslimconsumenten kiezen steeds vaker bewust om halal producten om zo zuiver mogelijk te leven.

Verschil tussen Halal en tayib
In de quraan wordt vaak gesproken ook van Tayib samen in combinatie met de term halal.
Halal en Tayib.
Als wij kijken naar voeding dan kijken we als consumenten meestal naar Halal terwijl we Tayyib vergeten terwijl in de Qur’an, deze twee (Halal en Tayyib) bijna altijd bij elkaar worden genoemd.
De Arabische taal is zo mooi dat elk woord een stam heeft van meestal drie letters wat de basis betekenis van het woord aangeeft.
Tayyib is van taa-ya-ba (ط ي ب) wat betekent letterlijk : goed, prettig, aangenaam, uitstekend en toegestaan. Het woordje Tayyib betekent goed, schoon, rein, voedzaam, zacht, zuiver en toegestaan. Dus samenvattend betekend Tayyib, iets dat goed is en puur.

In 8 verzen staan in de quraan de termen halal en tayyib samen genoemd:

“ O mensen, eet van wat op de aarde is het (Halal en Tayyib) toegestane en het goede, ” [Surah al-Baqarah, vers 168]

“ O jullie die geloven, eet van de (Tayyib) goede dingen waarmee Wij jullie hebben voorzien en weest Allaah dankbaar. ” [Surah al-Baqarah, vers 172]

“ En zij vragen jou (O Mohammed) wat hun (Halal) toegestaan is. Zeg: “Jullie toegestaan zijn alle (Tayyib) goede (soorten voedsel) ” [Surah al-Maidah, vers 4]

“ En eet van de goede (Tayyib), toegestane (Halal) zaken waarmee Allaah jullie voorziet. En vreest Allah, Degene in Wie jullie geloven. ” [Surah al-Maidah, vers 88]

“ Eet dus van het (Halal en Tayyib) toegestane en het goede waar Allaah jullie mee voorzien heeft en wees dankbaar voor de gunsten van Allaah, als jullie alleen Hem aanbidden. ” [Surah al-Nahl, vers 114]

“ Eet van de (Tayyib), goede dingen, waarmee Wij jullie hebben voorzien en overdrijft niet zodat Mijn woede jullie niet treft. En wie door Mijn woede getroffen wordt zal waarlijk ten onder gaan. ” [Surah Ta-Ha, vers 81]

“ O Boodschappers, eet van de (Tayyib) goede zaken en verricht goede daden. Voorwaar, Ik ben Alwetend over wat jullie doen. ” [Surah al-Muminoen, vers 51]

“ Allaah is het, Die de aarde voor u als een rustplaats heeft gemaakt en de hemelen als gewelf, Die u gevormd heeft en u een schone vorm heeft gegeven en u van (Tayyib) goede dingen heeft voorzien. Dit is Allaah uw Heer. Gezegend is Allaah, de Heer der Werelden. ” [Surah al-Ghafir, vers 64]

Voorlichtingsbureau Halalvoeding
Mariam Aaras

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

halal voeding

halal voeding

halal

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

6 Comments

 1. […]  Meer info over “Wat is halalvoeding? zie https://www.ikeethalal.nl/wat-halalvoeding/ […]

 2. […] meer info over Halalvoeding zie https://www.ikeethalal.nl/wat-halalvoeding/ […]

 3. […] Halal lifestyle is een identiteit van bewust en eerlijk leven en een gezonde halalvoeding. meer informatie zie “halal te vaak gehoord?” Wat is halalvoeding? […]

 4. Ramon van der Hijde schreef:

  Ik heb een vraag!
  Wat zijn de regels voor het produceren van varkensvlees naast halal producten? Kan het überhaupt? Zo ja wat zijn de vereiste om het toch te kunnen verkopen in dezelfde keuken?

  Mvg Ramon van der Hijde

 5. Rob Vermeer schreef:

  Stel ik wil Turkse gelovige mensen te eten uitnodigen. In mijn keuken wordt ook varkensvlees en niet halal geslachte dieren bereid.
  Kan dat überhaupt?
  Want mijn pannen zijn daar natuurlijk voor gebruikt. Ik heb geen twee koelkasten enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.